Hondenvakantie in Ostfriesland

Moin, moin, welkom in Ostfriesland

Moin, moin, onze begroeting in Ostfriesland. Iedereen die ons al eens bezocht hebben zullen deze groet zeker kennen. Waar je ook komt, of wie je tegen komt deze begroeting  hoor je op elk moment van de dag en is de verkorte vorm van Mojen Dag uit het Platt Deutsch.  Platt Deutsch is voor velen hier, naast het Duits hun tweede taal en is eigenlijk de oorspronkelijke taal wat voort komt uit het Nedersachsische. Vele woorden zal je dan ook herkennen of begrijpen. 

In Ostfriesland valt heel wat te ontdekken. Naast het landschap wat bestaat uit een 3-eenheid van bos, water en moorgebieden heeft het ook een eigen cultuur en geschiedenis.  Mij zelf leek het wel leuk om hier over te schrijven zodat jullie ook een stukje van het mooie  Ostfriesland leren kennen en misschien ook zelf (verder)gaan ontdekken.  Want Ostfriesland is toch wel "heel wat besünners"

Landschap

Het landschap van Ostfriesland  loopt van het binnenland tot aan de Waddenzee. In het binnenland het dichtst begroeide wallheckenlandschap van Duitsland, (die sinds 1935 onder natuurbescherming staan) de bossen en moorgebieden.  Maar ook prachtige weiden en meertjes  typeren het afwisselende landschap. Richting de Waddenzee  zul je  de prachtige geestlandschappen zien, die ontstaan zijn in de ijstijd. Voor vele vogels hier hun thuis en voor de wilde ganzen om hier te overwinteren.  Aan de kust de dijken, kleine strandjes en het wad. En tot slot  de Waddenzee en hun eilanden. 


Typisch Ostfriesisch

Naast hun eigen taal hebben  de Ostfriesen ook hun eigen gebruiken en gewoontes.

Boßeln

Mocht je onderweg zijn, grote kans dat je een keer dit bord tegenkomt. Ga vooral langzaam rijden want hier zijn ze aan het Boßeln.  Een spel waarbij  een bal over de straat wordt geworpen om bij een bepaald punt op de juiste plek stil komt te liggen. Dit is Ostfrieslands nationale sport.

Fietsen

Als je dacht dat Nederland een fietsland was. Hier zijn ze er ook gek op! Ostfriesland heeft in totaal meer dan 1000km aan fietspaden.  Dus hou je van fietsen, neem hem gerust mee. Bij ons vandaan kun je gelijk met  diverse routes  starten. De fietsen kunnen bij ons binnen gestald worden. 

Schlikschlittrennen

Schlikschlittrennen ofwel slederennen door het slijk. Deze sport heeft zich in vroegere jaren ontwikkelt in Ostfriesland bij de vissers. Zo moesten de vissers vroeger het tij voor zijn, nu is het een strijd niet alleen wie het snelst is, maar ook  het best verkleed. Inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks festijn waarbij ze van heinde hen ver komen.


Eten en drinken

Ook met eten en drinken hebben de Ostfriesen zo hun eigen gewoontes en hun eigen keuken. Diverse soepen, soorten taart, hun grünkohl in de winter en met oud en nieuw de speckendicken.  Eigenlijk te veel om op te schrijven en daarom heb ik het eerst maar gehouden bij de top 3.

Thee drinken

Wist je dat er nergens zoveel thee gedronken werd als in Ostfriesland?  Met een klontje kandijsuiker en een wolkje room is hier echte traditie. Zij hebben hier dan ook hun eigen theemerken zoals bv. Thiele of Bünting.  Een keer een theemuseum bezoeken? Dat kan bij ons in Leer in het Bünting Teemuseum

Bier

Van thee drinken naar bier drinken. Ostfriesland heeft een 6-tal brouwerijenwaar ze hun eigen bier brouwen. Jever is daarvan de bekentste. In velen kun je ook een rondleiding krijgen. 

Krabbenbrot

Voor zij die gek zijn op garnalen is zou ik toch zeker een keer ergens  Krabbenbrot gaan eten. Dit is donker brood met garnalen en een spiegelei en bij vele restaurants te krijgen. Zeker in de vissersdorpjes. 


Cultuur

Ook voor cultuursnuivers is er in Ostfriesland veel te zien. Naast de musea en parklandschappen met hun kasteeltjes heb je ook de oude vissersdorpjes of  kleine stadjes. Buiten dat heeft Ostfriesland ook nog een paar bezienswaardigheden waar zij uniek in zijn.

Molens

Ooit had Ostfriesland ongeveer 174 molens. Ruim de helft hiervan vind je nog in ons landschap. Vele molens zijn nog werkende en je kan zelfs een keer meekijken hoe alles werkt. In de gemeente Rhauderfehn zijn nog drie molens in takt. 

Scheve toren

De scheefste toren staat in Pisa? Nee, hoor! Hij staat bij ons in Suurhusen vlak bij Emden. Okay de toren van Pisa mag dan mooier zijn, Maar de Suurhusener toren staat toch een paar graden schever dan de toren van Pisa.

Smalste brug

Durven jullie het aan? Over de smalste brug van Europa heen te rijden?  De brug is 1.85m breed en 50m lang, dus maar hopen dat je geen tegenligger hebt. Deze brug gaat over de Leda bij Amsburg en gebouwd in 1958, de tijd dat er bijna geen auto's waren. Gelukkig wordt het verkeer geregeld met een stoplicht.


Oudste pontje

En dan hebben we in Wiltshausen nog een pontje die met de hand bediend moet moet worden. Dit is Europa's oudste trekpont die de dorpjes Wiltshausen en Amdorf  verbind over de rivier de Jümme.  De brug wordt veelal gebruikt door fietsers en wandelaars en  ligt ongeveer 15 km bij ons vandaan. 



In grote lijnen heb ik jullie nu wat over Ostfriesland verteld want er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Naast dat Ostfriesland steeds meer populariteit onder de Duitsers krijgt, is het dit jaar ook genomineerd voor een oscar door het Deutsche Tourismusverbund. Ik hoop dat ik jullie enthousiasme ook gewekt heb. Natuurlijk zal een vakantie met je honden voornamelijk bestaan uit de mooie wandelingen die je hier kunt maken. Maar zoals je gelezen hebt biedt Ostfriesland nog veel meer.

Ostfriesland, heel wat besünners!