Sinterklaasfeest in Duitsland

December is in Duitsland een echte feestmaand. Heel bekend zijn natuurlijk de gezellige kerstmarkten en de adventsdagen.  Maar ook Sinterklaas wordt hier gevierd. Niet zo uitgebreid als bij ons, maar toch! In Duitsland is het de Heiligen Nikolaus, of hier in Ostfriesland beter bekend als Sünnerklaas.

 

Als kind wist ik niet beter of Sinterklaas ging na pakjesavond samen met zijn Pieten terug naar Spanje. En wat was ik blij met al mijn cadeaus. Maar vooral dat ik weer lief genoeg geweest was om niet mee te hoeven in de zak van Sinterklaas. Eenmaal in Duitsland wonend kwam ik er al snel achter dat ook hier Sinterklaas gevierd wordt en wel op 6 december. Dus Sinterklaas is na pakjesavond nooit gelijk naar Spanje terug gegaan!  Hij moest nog naar Duitsland om ook hier de lieve kindertjes te verwennen met enkel snoepgoed.


Het Sinterklaasfeest duurt hier maar een dag. Dus niet de weken er voor dat jij je schoen al mag zetten. Geen zenuwen of de Sint je niet vergeten zal wat in je schoen te doen. Of 's nachts toch even stiekem naar beneden, kijken of er al wat in zat. Hier wordt Sinterklaas alleen op 6 december gevierd. Dan mag jij je schoen op de vooravond zetten en krijg je er snoepgoed in. Geen grote cadeaus of speelgoed.  Dit laat Sinterklaas over aan de kerstman op Heiligen Abend. Dit is de avond voor kerst en worden er voor de hele familie pakjes onder de kerstboom gelegd. 

 

Zwarte Pieten kennen ze hier niet. Die zullen dan al wel naar Spanje afgereisd zijn. Ze gaan in ieder geval niet mee naar Duitsland De "zwarte Pieten discussie" kennen ze wel. Dat hebben ze gehoord of gelezen in het nieuws. Ze snappen deze hele commotie niet. Een altijd vrolijke goedlachse Piet, daar zien ze niks verkeerds in. Dan moet je de knecht van Sinterklaas hier in Duitsland eens zien. Een duister figuur, meer een boeman die kinderen schrik aanjaagd. Een donker gestalte veelal in een bruin of zwart gewaad gekleed. Vroeger had hij zelfs nog duivelsoren.  Knecht Ruprecht heet hij. Maar goed dat Sinterklaas hem in Nederland verborgen hield, je zou er als kind zijnde trauma's aan over houden. Knecht Ruprecht zwerft door de straten om stoute kinderen te straffen met de roe. Maar ook heeft hij een rugzak vol lekkers voor de lieve kindertjes. Dat dan wel weer.  

Nikolaus en zijn knecht Ruprecht
Nikolaus en zijn knecht Ruprecht

Een echt lekkernij met Sinterklaas is hier de Stutenkerl. Een van deeg gemaakte pop met rozijnen erop en een grote pijp van marsepein. Qua smaak niet te vergelijken met een taaipop zoals wij die kennen.  Lekkernij is voor mij dan ook niet de goede benaming. Vorig jaar heb ik een Stutenkerl op mijn werk in een kapsalon gekregen. Zelf vind ik het er lekkerder uitzien dan dat het daadwerkelijk is. Een droog stuk koek waar geen smaak aan zit. Wel moet ik  zeggen: Onze honden waren er dol op. Nadat ik de rozijnen eraf gehaald te hebben, had ik er hapklare brokken van gemaakt. Maar zien of ik ook dit jaar een Stutenkerl krijg. Ga ik weer rozijntjes peuteren😉

Stutenkerl. In Ostfriesland ook wel Klaaskerl genoemd
Stutenkerl. In Ostfriesland ook wel Klaaskerl genoemd